Bromptons in de BeNelux

 
 

In ruim 25 jaar tijd heeft de ontwikkeling van 's werelds meest geprezen en tevens kleinste, vouw-, klap-, of plooi-fiets niet stil gestaan;
De Brompton wordt nog steeds, en stelselmatig, op tal van kleine en grote punten, verbeterd.
De afbeelding hiernaast toont een
oer-Brompton Mk-0 uit 1977 met het toen reeds gepatenteerde vouwprincipe. Dit apparaat zou, zelfs na ruim 25 jaar, geen gek figuur slaan tussen de hedendaagse, moderne, vouwfietsen.
Maar voor
Andrew Ritchie was dat niet genoeg.
Hij wilde een fiets met een eigen smoel en kwaliteit.
Rond
1980 ontstond zodoende de Mk-1, een mijlpaal op fietsgebied.
Deze
Brompton Mk-1 was een echte design-classic, de eerste fiets met het sindsdien alle Bromptons zo kenmerkende Brompton-silhouet, de unieke vorm waaraan een Brompton al van grote afstand valt te herkennen. Dit was en is geen vouwfiets als alle andere, geen noodvoorziening waarmee je je desnoods 1 km verplaatst, maar een fiets ontworpen met passie en visie, die de wereld een andere blik op fietsen, vormgeving en vouwen heeft gegeven.
±300
Mk-1's verder viel het doek, de productie ervan bleek, ondanks de relatief grote vraag, niet lonend te krijgen.
Jaren is vervolgens in stilte gewerkt aan de herintroductie van de Brompton, en met succes; In
1986 werd de Mk-2 voor het eerst aan het publiek getoond; Gevolg: enthousiaste reacties van zowel fietsers, vakhandel als pers. De markt was er klaar voor, maar de productie liet nog ruim 2 jaar op zich wachten; Het is het waard gebleken, het makkelijk te vouwen resultaat was een genot om mee te rijden en kwam overal als beste uit tests. Maar toch bleef er nog genoeg te wensen over, meer versnellingen, lichtere en betere zadels, banden, remmen, verlichting, meer op het gebruik toegesneden accessoires, etc..

 

De wereld ziet er anders uit op een Brompton

Zelus torqueo velit ad suscipit vindico luptatum premo. Ut metuo suscipere autem suscipit si fere facilisi abluo ille. Mos duis, rusticus facilisis inhibeo suscipit loquor indoles, sagaciter opto capto, premo.